Aldehyd Cynamonowy
Aldehyd cynamonowy to organiczny związek chemiczny posiadający właściwości owadobójcze, silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Zapobiega rozmnażaniu się bakterii odpowiadających za osłabienie,
brak apetytu, biegunki i zahamowania wzrostu.
Zapobiega tworzeniu się szkodliwych bakterii w układzie pokarmowym, a także wpływa na poprawienie odporności.
Posiada właściwości aromatyzujące poprawiające walory smakowe w paszach oraz w przemyśle spożywczym. Wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym
oraz perfumeryjnym.
Aldehyd cynamonowy stosowany jest jako dodatek paszowy, poprawiający walory smakowe i działa pobudzająco na apetyt. Zwierzęta hodowlane chętniej przyjmują mieszankę żywieniową, dzięki czemu pasza jest efektywniej wykorzystywana, a zwierzęta szybciej przybierają na wadze i wykazują lepsze parametry zdrowotne.