Kwas Mrówkowy
Kwas Mrówkowy 85% jest to organiczny związek chemiczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz paszowym.
Posiada silne właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze.
Często wykorzystywany jako środek konserwujący oraz zakwaszający. Doskonale rozpuszcza się w wodzie. Stosowany jako dodatek do żywności występuje pod oznaczeniem E236.
Karwakrol
Karwakrol to organiczny związek chemiczny, który ma szerokie zastosowanie przemyśle paszowym oraz spożywczym.
Jest stosowany jako środek dezynfekujący, grzybobójczy i składnik zapachowy kosmetyków.
Dodawany do pasz ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne
oraz pobudza ośrodki naczynioruchowe. Karwakrol działa
przeciwrobaczo względem nicieni, przeciwbólowo odkażająco i niszczy bakterie ropne.
Karwakrol to związek bezpieczny do spożycia. Występuje
w macierzance, lebiodce, tyminaku i kminku. Uzyskał pozytywną ocenę Urzędu do Spraw Żywności i Leków USA (FDA), a także Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jako składnik produktów żywnościowych. Wykorzystywany jest jako środek konserwujący i zapobiegający rozwój bakterii, które psują żywność i wykazują właściwości patogenne. Jest też środkiem zapobiegającym brunatnieniu mięsa. Ma pozytywny wpływ
na właściwości odżywcze i organoleptyczne produktów spożywczych.