Kwas Propionowy
Kwas propionowy to organiczny związek chemiczny stosowany
w przemyśle spożywczym oraz paszowym. Stosowany do konserwacji produktów oraz jako środek przeciwpleśniowy. Wykorzystywany w artykułach spożywczych występuje pod oznaczeniem E280.
To naturalny produkt procesów zakiszania. Kwas propionowy hamuje rozwój grzybów i wykorzystywany jest jako środek konserwujący paszę. Kwas propionowy chroni ją przed pleśnieniem, redukuje ilość mikroorganizmów, chroni
paszę przed zagrzaniem się, zbrylaniem i utratą składników odżywczych.
Ma korzystny wpływ na wzrost i zdrowie zwierząt hodowlanych. Stymuluje wchłanianie substancji odżywczych z przewodu pokarmowego, zwiększa poziom konsumpcji paszy, co korzystnie wpływa na dobowe przyrosty masy zwierząt. Dodatkowo, zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego
i wykazuje umiarkowane działania prebiotyczne.
Stosowany jest w ilości 0,2-1% masy paszy.