Kwas Mrówkowy
Kwas Mrówkowy 85% jest to organiczny związek chemiczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz paszowym.
Posiada silne właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze.
Często wykorzystywany jako środek konserwujący oraz zakwaszający. Doskonale rozpuszcza się w wodzie. Stosowany jako dodatek do żywności występuje pod oznaczeniem E236.
Kwas Sorbowy
Kwas sorbowy to nienasycony kwas organiczny wykazujący wysokie właściwości przeciwgrzybicze.
Jest inhibitorem pleśni, bakterii chorobotwórczych i drożdży. Korzystnie wpływa na zdrowie zwierząt hodowlanych wzmacniając ich układ pokarmowy, głównie zapobiegając występowaniu biegunek.
Poprawia efektywność wykorzystywania paszy poprzez zwiększenie przyrostu masy ciała zwierząt. Wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym pod numerem E200.
Kwas sorbowy stosowany jest jako skuteczny konserwant żywności i kosmetyków, a także substancja zatrzymująca wilgoć.