top of page
AdobeStock_395520690_Preview.jpeg

Kwas Mrówkowy

Kwas Mrówkowy 85% jest to organiczny związek chemiczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz paszowym. 

 

Posiada silne właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze. 

Często wykorzystywany jako środek konserwujący oraz zakwaszający. Doskonale rozpuszcza się w wodzie. Stosowany jako dodatek do żywności występuje pod oznaczeniem E236.

AdobeStock_198414528.jpeg

Kwas Sorbowy

Kwas sorbowy to nienasycony kwas organiczny wykazujący wysokie właściwości przeciwgrzybicze.

Jest inhibitorem pleśni, bakterii chorobotwórczych i drożdży. Korzystnie wpływa na zdrowie zwierząt hodowlanych wzmacniając ich układ pokarmowy, głównie zapobiegając występowaniu biegunek.

 

Poprawia efektywność wykorzystywania paszy poprzez zwiększenie przyrostu masy ciała zwierząt. Wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym pod numerem E200.

Kwas sorbowy stosowany jest jako skuteczny konserwant żywności i kosmetyków, a także substancja zatrzymująca wilgoć.

bottom of page