Kwas Mrówkowy
Kwas Mrówkowy 85% jest to organiczny związek chemiczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz paszowym.
Posiada silne właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze.
Często wykorzystywany jako środek konserwujący oraz zakwaszający. Doskonale rozpuszcza się w wodzie. Stosowany jako dodatek do żywności występuje pod oznaczeniem E236.
Tymol
Tymol to organiczny związek chemiczny posiadający silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze
i przeciwbakteryjne. Wykorzystywany jest w przemyśle paszowym, spożywczym oraz kosmetycznym. Dodatkowo
w pszczelarstwie stosowany jest do zwalczania warozy.
Tymol posiada skuteczne działanie wykrztuśne, odkażające
i przeciwkaszlowe. Działa rozkurczowo, przeciwbólowo, a także nasila wydzielanie moczu. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, ponieważ pobudza soki trawienne i enzymy jelitowe. Dodatkowo łagodzi stany zapalne.