top of page
AdobeStock_395520690_Preview.jpeg

Kwas Mrówkowy

Kwas Mrówkowy 85% jest to organiczny związek chemiczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz paszowym. 

 

Posiada silne właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze. 

Często wykorzystywany jako środek konserwujący oraz zakwaszający. Doskonale rozpuszcza się w wodzie. Stosowany jako dodatek do żywności występuje pod oznaczeniem E236.

.jpeg

Tymol

Tymol to organiczny związek chemiczny posiadający silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze

i przeciwbakteryjne. Wykorzystywany jest w przemyśle paszowym, spożywczym oraz kosmetycznym. Dodatkowo

w pszczelarstwie stosowany jest do zwalczania warozy. 

Tymol posiada skuteczne działanie wykrztuśne, odkażające

i przeciwkaszlowe. Działa rozkurczowo, przeciwbólowo, a także nasila wydzielanie moczu. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, ponieważ pobudza soki trawienne i enzymy jelitowe. Dodatkowo łagodzi stany zapalne.  

bottom of page